Лоза сорт Сторгозия - червен винен късен сорт - устойчив

Окапващо
РАСТЕНИЯ СЕ ПРЕДЛАГАТ НА ГОЛ КОРЕН И Е НЕОБХОДИМО ДА БЪДАТ ЗАСАДЕНИ ВЕДНАГА ИЛИ ПРАВИЛНО СЪХРАНЕНИ!
 
Подложка: Американска дива лоза - SO4 selection openheim
 
Отглеждане:
 
Температурен обхват:
Лозата се развива в страни с ясно изразена смяна на сезоните. Расте и се развива през пролетта и лятото до късна есен, но ѝ трябва относително студено време, за да бъде в зимен покой. Най-благоприятна температура за лозата е 25-30°С. Температури над посочените започват да се отразяват зле, а от 40-42°С могат да причинят изгаряне на листата и зърната. При ниски температури лозата издържа до -17°С.
 
Напояване
Лозата развива дълбоки корени и черпи вода от долните слоеве на почвата. Тя не се нуждае от прекалено напояване, но водата ѝ е изключително важна. Трябва да се внимава обаче да не се прекалява с влагата, защото тя не би имала хубав ефект върху лозата. Недостигът на влага също се отразява твърде неблагоприятно, защото корените снабдяват растението с необходимите му хранителни вещества, когато са разтворени във вода. Най-голяма нужда от вода лозата изпитва по време на усиления растеж до след прецъфтяването, когато зърната започнат да наедряват. 
 
Местоположение
Мястото на лозата трябва да бъде съобразено най-вече с подпочвените води. Тя не понася плитките подпочвени води. Излишната влага в дълбоките почвени пластове потиска растежа на корените, дори може да причини загниването им.

Въздух:
Въздушната влажност е от голямо значение. Когато въздухът е сух, устицата по листата се затварят, за да намалят изпарението. Това затруднява фотосинтезата и се поличава по-нисък добив и по-дребно грозде. От друга страна високата въздушна влажност е условие за развитието на маната и другите гъбни болести. Честите превалявания по време на цъфтежа пречат на нормалното оплождане и подпомагат изресяването. Ранните есенни валежи пък пречат за узряването, гроздето остава воднисто и с ниска захарност. 
 
Почва
Лозата е растение с дълбоко развита коренова система. Подходяща е за засаждане на склонове със слабо плодородни почви. В прекрасни лозови масиви, могат да се превърнат много пустеещи земи например.
 
Подрязване
За разлика от повечето други растения, при отглеждането на лозата резитбата е абсолютно задължителна. Оставена без човешка намеса лозата създава гъста мрежа от пръчки, които се оплитат една в друга.
Плодовете на лозата са разположени на леторасли, покарали от пъпки, разположени върху миналогодишни пръчки. Това значи, че всяка година плодните звена се отдалечават все повече и повече от основата на растението. За да се избегнат тези нежелани последици, човека посредством резитби и подпорни конструкции е създал следните няколко вида формировки на лозата: чашовидна, Гюйо, Мозер, Омбрела, асмовидна и др.
 
Видове резитби при лозата:
- Зимна
- Късна
- Смесена
- Пролетна

Лоза сорт Сторгозия - червен винен късен сорт - устойчив

Артикулен номер #1755
Стойност: 19.99 лв.
Спестявате: 10.00 лв.
9.99 лв.
Закупени: 8035
ОСТАВАТ: 18
Добавете в количката за 9.99 лв.
Ограничена оферта

ОСТАВА
Очаквана доставка 20.10.2023

Внимание! Продуктите, които са пуснати по кампания за предварителна продажба са с различен срок на доставка. Когато поръчате няколко продукта в една поръчка, ще ги получите, когато и последният продукт е наличен. В случай, че не желаете да чакате, можете да разделите поръчките си или ние можем да го направим вместо Вас. Необходимо е само да се свържете с нас.

Сторгозия е български червен винен сорт грозде, устойчив на мана, одиум и сиво гниене. Селектиран е в Института по лозарство и винарство – гр. Плевен чрез кръстосването на сортовете Букет и Вилар блан. Утвърден е като нов сорт през 1976 г. Разпространен е основно в Северния лозаро-винарски район.
 
Къснозреещ сорт: узрява през първата половина на октомври. Лозите са със силеuн растеж, с висока родовитост и добив. Не е склонен към изресяване и милерандаж. Устойчив на мана, оидиум и сиво гниене, на ниски зимни температури. Има висока възстановителна способност, поради което може да се отглежда при различни стъблени формировки.
 
Гроздът е средно голям (150 – 160 г.), цилиндрично-коничен, сбит или полусбит. Зърната са дребни (1,6 – 1,8 г.), сферични. Кожицата е тънка, жилава, тъмносиня, с обилен восъчен налеп. Консистенцията е сочна, с хармоничен вкус. Сокът е безцветен.
 
Гроздето натрупва от 22 до 24 % захари (а в благоприятни и топли години до 25 – 26 %) и 7,6 г./л. киселини. Използва се за получаване на червени трапезни вина с интензивночервен цвят, свежи, плътни, екстрактивни, с приятен плодов аромат. В години, когато гроздето натрупва повече захари, могат да се произвеждат и висококачествени десертни вина.

Заплащате този продукт при доставка.

Доставката се извършва с куриерска фирма Еконт.

За да получите всички продукти с обща доставка, моля добавете всеки от тях в една общакошница.

Доставката е за сметка на клиента и се таксува според стандартните тарифи на куриерска фирма Еконт.

Срок за изпълнение на доставката - от 2 до 10 работни дни.

Всички други общи условия на goldenplants.bg

Други продукти
Последно разгледани продукти
© 2015-2022. goldenplants.bg. All Rights Reserved