Най-доброто време за засаждане на ябълки, круши, вишни, череши, сливи и други овощни видове е есента.
Това е така защото:
- разнообразието от видове и сортове, които се предлагат от разсадниците е най-голямо по това време от годината;
- през есента овощните дръвчета понасят най-добре преместване, защото са в покой;
- има достатъчно време за приспособяване на растенията през периода на зимен покой;
- на пролет те ще започнат успешно своето развитие.
ВАЖНО!
- Има едно много важно правило, с което да се съобразите при есенното засаждане и то е, че не трябва нито да прибързате, нито да закъснеете.
- Дръвчетата се засаждат не по-рано от настъпване на естественият им листопад, когато са встъпили в покой.
- Съответно засаждането им трябва да приключи не по-късно от три седмици преди очакваните замръзвания на почвата.
Правилното засаждане е първата и най-важна стъпка в отглеждането на плодните дръвчета и храсти. Вече сме писали по темата, но все пак нека припомним най-важните условия за адекватно засаждане на дръвчетата.
Започваме оттам, че е необходимо изкопаването на посадъчни ями с минимален размер 80/80/80см. или 100/100/100см. Идеята на тези ями е големината им да позволява свободното разполагане на корените без прегъване, сбиване или преплитане, като вметваме, че корените на всяко растение са индивидуални. Ако почвата е по-тежка, глинеста, студена и неплодородна, дупките трябва да са по-широки и по-дълбоки.
Площта където ще садите трябва да се натори, за да може да се стимулира бързото прихващане и разрастване на кореновата система.
Когато изкопавате ямките, трябва да разделите почвените слоеве. Горният /около 30см./ сложете на една страна, а долният на друга. Премахнете от горния всички камъни, коренчета, боклуци и други примеси. Оборският тор и минералните торове се смесват само с пръстта от горния пласт и с тази смес се запълва 2/3 от дупката, която сте подготвили за засаждане.
Корените се подготвят преди засаждане. Те не трябва да бъдат пресъхнали. Ако са изсъхнали е необходимо тяхното потапяне във вода за ден-два. В процеса на самото засаждане, корените на дръвчетата трябва да се покрият с влажна слама или сено, с чували или пръст, за да се предпазят от директното облъчване от слънчевите лъчи. Подготовката на корените се състои в отстраняване на засъхналите, болните, силно наранените или счупените. Реже се до здрава тъкан, отрезите се правят гладко, обърнати надолу към земята.
В каца, кофа или дупка в земята се прави смес от добре разбита каша. Тя съдържа една част пресен говежди тор и три части глина с вода. Необходими са и подпорни колчета, които се забиват на разстояние около 10-15 см. от стъблата на дръвчета. Корените се потапят в глинената каша и се разполагат свободно в дупката, без да се сплитат и извиват нагоре. Между тях се хвърля само подбраната рохкава пръст от горния пласт почва, която чрез стръскване на дръвчета и нагласяване с ръка трябва да се запълнят всичките кухини.

След това, почвата се натъпква няколко пъти внимателно с крак от периферията на дупката към центъра, за да се уплътни пръстта около всички корени. С изсипаната около дръвчета пръст се прави венец, под формата на чаша, за да се задържа водата от поливането и дъждовете. Независимо дали почвата е влажна или не, при засаждането, дръвчето се полива с 40-50 литра вода, за да се изгони въздухът от празнините в почвата и пръстта да прилепне плътно до корените. След като бъде полято, отгоре трябва да се разхвърля прегорял оборски тор, листак, слама, сено или се постила с фолио, за да се предотврати изпаряването на влагата.
Дръвчето се превързва хлабаво към подпорния кол с мека връзка във вид на осморка.
Важно е дръвчетата да се засаждат на дълбочината, на която са били в разсадника. Това означава, че мястото на присаждането трябва да остане 3-5 см над повърхността на почвата.