Категория Отглеждане
5116 преглеждания
Здравейте скъпи читатели и потребители на Goldenplants.bg, както може би сте забелязали в сайта ни има нова категория, която предлага качествени сортове лози за засаждане. Ако все още не сте ги разгледали, можете да го направите в сайта ни, гарантираме Ви, че ще останете повече от доволни! 
 
Във връзка със зареждането на богат асортимент от лози, събрахме информация и искаме да Ви я предоставим за да знаете как да се грижите за тях!
 
 
Лоза на латински /Vitis/ е род от семейство Лозови /Vitaceae/. Родът включва 60 вида, които са разпространени най-вече в северното полукълбо. Плодът /грозде/ от лозата се използва в цял свят, както в пресен вариант, така и в преработен.  
Хората отглеждат лозата от 3500 години, а към днешна дата са познати около 5000 сорта лози. Представлява пълзящ храст, който достига височина от 3-4 метра. Дава кисело-сладки плодове със зелен, жълт, червен или черен цвят, съдържащи семки. Лозата вирее най-добре в умерени слънчеви климати. Понася добре сушата и температурните промени, но е застрашена от измръзвания, слани и продължителни валежи при растежа. Освен климатичните условия, лозата трябва да се бори и с един друг голям враг – насекомите. Най-голяма опасност за нея представляват червените паяци и филоксерата.
 
 
Съществуват безброй сортове лози, различаващи се по: аромат, вкус, оцветяване, големина на зърното и гроздовете, етап на зреене (ранно, средни и късно-зреещи).
Броят на лозите в един декар, се определя от следните фактори: климат на район, сорт, почва, система на отглеждане. 
 
 
Най-разпространите видове лози са: 
* ЧЕРВЕНИ ДЕСЕРТНИ СОРТОВЕ ЛОЗИ
Русенски Мискет, Алфонс Лавеле, Бляк Пърл, Черна Перла, Хамбурски Мискет, Велика, Дунав, Палиери, Кардинал, Молдова.
 
* БЕЛИ ДЕСЕРТНИ СОРТОВЕ 
Катя, Армира, Болгар, Брестовица, Дружба, Италия, Перл дьо Ксаба.
 
* ЧЕРВЕНИ ВИНЕНИ СОРТОВЕ ГРОЗДЕ
Аликант Буше, Каберне Совиньон, Мавруд, Мерло, Памид, Червен Мискет.
 
* БЕЛИ ВИНЕНИ СОРТОВЕ ЛОЗИ
Кайлъшки мискет, Поморийски бисер, Дунавски Лазур, Юни Блан, Мускат Отонел, Димят, Тамянка, Траминер, Ркацители.
 
* БЕЗСЕМЕНИ СОРТОВЕ ЛОЗИ
Султанина, Кашмиш, Троя, Бяло без семе, Афродита, Елица, Кралски Рубин, Блян, Кондарев 6, Флаим сидлес, Русалка 3.
 
 
Ето и някои от най-важните особености, които трябва да знаете за лозата: 
 
Подготовка на почвата за засаждане:
Лозата е растение с дълбоко развита коренова система, което я прави подходяща за засаждане на склонове със слабо плодородни почви. В прекрасни лозови масиви, могат да се превърнат например много пустеещи земи.
Имайте предвид обаче, че след изкореняване на стари лозови насаждения, препоръчваме да не създавате нови на същото място. По този начин ще избегнете различните инфекции, предаващи се по корените.
При наличие на терена на дървета, храсти, многогодишни плевели и други плевели, то те първо се изкореняват, след това терасира, дренира и нивелира терена. В зависимост от плевелният състав, площта се третира с тотален хербицид - Раундъп, 400-1000мл./дка площ. За наземна техника, разхода на работен разтвор е 10 до 20л./дка. За ефективна борба с плевелите е важно оптимално време на третиране. При оптимална фаза за химична борба при едногодишните житни, е началото на изкласяване, а при двусемеделните - бутонизация (образуване на пъпки).
Хербицида Раундъп действа при свежи растения в активен растеж, при температура 15-20°С, без валежи 3-4часа след пръскане.
Основната оран е препоръчително да се извърши до два месеца преди засаждане на лозите. Така почвата ще успее да се уплътни и почвените буци да се разпаднат. Преди риголване се разхвърлят минерални и органични торове. В зависимост от това, колко е запасена почвата с хранителни вещества, и след направен химичен анализ на почвата, се внасят : 50-60кг./дка суперфосфат, 30-40кг./дка калиев сулфат и добре разложен оборски тор. Риголване на малки площи могат да се извършат и ръчно.
 
Температура:
Тя е сред най-важните фактори за развитието на лозата, както и за добива и качеството на плода. Тя е растение, което се чувства най-добре на умерен климат и има нужда от растеж в страни, които са с ясно изразена смяна на сезоните. Лозата расте и се развива през пролетта и лятото до късна есен, но ѝ трябва относително студено време, за да прекара в зимен покой. Затова например не може да вирее в страните с тропичен климат. Гроздето узрява най-добре в райони с тихи дълги есени, които осигуряват около 200 дни вегетация. Най-благоприятна температура за лозата е 25-30°С. Колкото и да е топлолюбива обаче, лозата не обича прекалените горещини. Температури над благоприятните 25-30°С започват да се отразяват зле, а от 40-42°С могат да изгорят листата и зърната. При ниските температури лозата издържа до около -17°С.
 
Почвена и въздушна влажност:
* Лозата има доста сериозни изисквания към почвената влага, но същевременно е и сухоустойчива. На практика лозата не може без вода, но устоява без прекалено напояване. Това е така, защото има дълбоки корени и може да черпи вода от долните слоеве на почвата. Трябва обаче всичко да е в границите на умереното, защото прекалената влага също не оказва добро влияние на лозата, тя не понася плитките подпочвени води. Излишната влага в дълбоките почвени пластове потиска растежа на корените, дори може да причини загниване. От друга страна недостигът на влага също не се отразява добре, защото корените снабдяват растението с необходимите му хранителни вещества, когато са разтворени във вода. Най-голяма нужда от вода лозата изпитва по време на усиления растеж до след прецъфтяването, когато зърната започнат да наедряват. При нормална почвена влага растежът на леторастите е силен, добивът и качеството на гроздето са високи. 
* Не е без значение и въздушната влажност. Когато въздухът е сух, устицата по листата се затварят, за да намалят изпарението. Това затруднява фотосинтезата и се поличава по-нисък добив и по-дребно грозде. От друга страна високата въздушна влажност е условие за развитието на маната и другите гъбични болести. Честите превалявания по време на цъфтежа пречат на нормалното оплождане и подпомагат изресяването. Ранните есенни валежи пък пречат за узряването, гроздето остава воднисто и с ниска захарност. 
 
Създаване на лозови насаждения:
Създаване на лозови насаждения се прави през есента и пролетта.
При есенното засаждане процента на прихващане е по-висок и през първата година лозите имат по-силен растеж.
Свързани статии
© 2015-2022. goldenplants.bg. All Rights Reserved